Wednesday, November 18, 2009

Anak, perlukah kasih sayang diberitahu?

Meluncur kereta dihening malam memaksa aku menekan minyak kereta selaju 100km/jam hanya untuk cepat sampai ke rumah. Sesampai di rumah tepat jam 12 malam, bapaknya dan anak2 semua bergelimpangan dalam kamar tidur mengusung mimpi yang indah-indah. Terdetik dalam hati " ah..kesiannya anak-anak tak sempat nak berbual hari ni". Lantas naluri keibuan aku bertindak dengan mencapai beberapa helaian selimut lalu menutup tubuh kesemua insan-insan yang sedang merengkok kesejukan dalam kedinginan malam bermula dari abang long, bapaknya, lokman dan kakak Mai....dan setiap pipi dicium satu persatu.

Keesokan pagi menjelma, rutin biasa diteruskan dengan mengejar masa secepat yang mungkin menghantar 2 anak-anakku ke sekolah Tadika.

Sambil-sambil memandu, aku mula bicara
" Semalam umi balik semua dah tido, umi selimut seeeemua orang abg, kakak, adik dan baba tau. lepas tu umi cium pipi semua orang jugak, abang dan kakak rasa tak umi cium pipi semalam?"

Dari tempat duduk belakang, suara Mai terdengar dahulu.
" kakak rasa umi cium" spontan aje bunyinya.
"Abang, abang rasa tak?". tanyaku sekali lagi. Biasa la anak lelaki sensitiviti kurang sikit.
"Rasa umi tapi sikit je abang rasa" selamba je bunyinya.

Dalam hatiku,
"betul ke diaorang ni rasa aku cium, rasanya semalam tido macam tak sedar lansung...hihi ni reaksi spontan ke atau reaksi untuk yang jaga hati umi. Ah..tak pelah yang penting aku dah beritahu kat anak-anak yang aku cium pipi diaorang malam tadi. Sekeurang-kurangnya diaorang tahu yang aku saaaayang sangat kat mereka."

Apa yang bestnya bila kita beritahu tindakan kasih sayang pada anak-anak?

Tindakan memberi kasih sayang adalah suatu tindakan yang positive. jadi apa bila ibu bapa melakukan dan memberitahu tindakan postive, anak-anak akan disemai dengan jiwa-jiwa positve dan luhur. Memang peringkat ini kita perlukan maklum balas dari mereka kerana kita mahu tindakan yang sama akan lahir tanpa dipaksa oleh sesiapa dari diri mereka untuk diperlakukan ke atas adik-beradik, kawan-kawan di sekolah dan orang-orang dewasa diluar nanti.

Contoh istitusi kekeluargaan yang terbaik adalah dari rumahtangga Rasullullah S.A.W.Dari Hadis Riwayat Ibnu Majah dan Ibnu Hibban, Rasulullah bersabda yang bermaksud, " Orang yang paling baik di kalangan kamu ialah orang yang paling baik pergaulannya dengan ahli keluarga dan aku adalah yang terbaik dari kalangan kamu dalam pergaulan dengan ahli keluargaku."

~wasalam~

No comments: