Saturday, March 16, 2013

Jadilah ibu berinspirasi dan menginspirasi

gambar di atas diambil dari pakcik google...thank you

Coretan ini mengenai anak-anakku. Suatu pagi aku memberi inspirasi pada anak-anak. Ada beberapa perkara yang aku sentuh secara positif contohnya seperti:

1. Sebagai abang perlu bertolak-ansur dengan adik adik-adik Begitulah sebaliknya.
2. Jika marah cuba belajar untuk kawal perasaan marah melalui cara yang Islam sarankan seperti tukar posisi kita, istighfar, diam atau sejukkan dengan air samada mandi, wuduk atau tak sempat cukup sekadar membasuh muka.
3. aku memberi inspirasi dengan tag line Prof Muhaya iaitu " dunia dalaman kita menetukan dunia luaran kita"
4. Aku memuji dan melabel dengan kata-kata seperti anak soleh, anak baik, rajin solat, rajin mengaji, rajin baca alquran dan macam-macam yang baik saje
5. aku meransang jiwa anak-anak dengan kata-kata inspirasi yang aku dengar melalui radio dan buku cerita
6. Aku ceritakan kisah-kisah teladan yang islamiyah contoh kisah seorang anak yang ingin menuntut ilmu di Mekah . Namun ibunya tidak redha dan mendoakan yang tidak baik untuk dirinya. Anak itu tetap meneruskan hajatnya dan menuntut ilmu serta menjadi orang yang alim di Mekah.  Namun Allah mendengar doa ibu itu dan memperkenankan dengan mendatangkan musibah kepada si anak. Akhirnya anak itu kembali kepada ibunya dalam keadaan cacat. Ibu itu sedih melihat keadaan anaknya dan terus  berdoa kepada Allah supaya mengakhiri hidup mereka bersama-sama. Akhirnya kedua-dua beranak itu pun meninggal dunia bersama-sama. Aku menjelaskan moral dari kisah itu kepada anak-anak bahawa redha ibu adalah redha Allah dan sebagai ibu perlu sentiasa meransang perkara baik yang anak ingin lakukan bukan sebaliknya. Ibu juga perlu mendokan yang baik malah terbaik untuk anak zuriatnya. Itu adalah hak kepada anak-anak.
7.  Aku belajar dan mengajar mereka supaya melihat orang lain dengan sangkaan yang baik. Contoh anak perempuanku Mai diuji bakatnya untuk memasuki pertandingan bercerita bahasa Melayu, tapi dia tidak terpilih sebaliknya pelajar lain yang telah mempunyai peluang memasuki perrtandingan bercerita bahasa Inggeris diberi peluang itu. Mai berasa tidak adil dan marah. Aku cuba memahamkan dia dengan menerangkan bahawa:
  1. Pertama jika Mai merasakan diri mempunyai bakat atau ingin mencuba maka perlu tonjolkan dengan penuh keyakinan, bersungguh-sungguh dan berani.
  2. Kedua jika langkah pertama dah buat, tidak terpilih juga Mai mesti fikir baik iaitu belum ada peluang dan kawan itu lebih berbakat dan peluang/rezeki memihak kepada dia.
  3. Ketiga kekalkan berusaha. Peluang ada di mana-mana dan  itu bukan sesuatu yang perlu dikatakan gagal atau berasa kecewa. Buang perasaan kecewa.
8. Aku belajar untuk menyampaikan inspirasi-inspirasi ini untuk memberi semangat kepada anak-anak supaya mereka seronok mencari ilmu ketika zaman pembelajaran secara formal melalui sekolah dan tidak formal diluar bilik darjah. Sebab aku tidak jumpa kata-kata atau istilah inspirasi semasa zaman itu dulu. baru kini berjumpa maka kitaran yang sedia ada perlu diubah supaya melahirkan hasil yang lebih baik berbanding sebelum ini.

9. Aku juga menyampaikan cerita di mana kegagalan bukan akhir setiap usaha. Aku perla gagal berkali-kali ketika belajar perubatan dulu. Tapi aku berusaha gigih lagi dan mencari kesilapan apa yang membuatkan aku gagal. Aku sedar yang aku ada buat dosa. Aku mohon Allah ampunkan dosa itu. Aku banyakkan solat hajat dan dhuha. Aku call emak kat kampung agar dia mendoakan untuk kejayaan aku dan seingat aku inilah kata-katanya.
     " Mak sentiasa mendokan kau. Bilik mak tu dah jadi macam surau..mak doa, sembahyang, dan doa lagi"
Itu kisah yang perlu aku titipkan pada anak-anak. Kegagalan adalah sebahagian mukasurat kehidupan untuk menempa kejayaan. Ia boleh berlaku seiring dan itu lebih baik dan sangat mematangkan kehidupan di masa hadapan.

10. aku juga menerapkan istilah 5s iaitu tagline yang diambil dari idea asal Prof Muhaya iaitu senyum, sapa, salam, sopan dan santun. mereka ingat dan selalu sebut-sebutkan

Ini hanya perkongsian sebahagian kehidupan di dunia ini. Aku hanya orang biasa yang kerdil. Banyak kekurangan dalam diri yang ada terselit di mana-mana bahagian diri ini. Namun jauh sudut hati dan juga fitrah kejadian seseorang manusia inginkan kebaikan dan syurga. Tanyalah siapa saja hatta penjahat. Mereka juga inginkan syurga. Begitu juga aku. Kehidupan yang sementara ini membuatkan aku ingin belajar jadi baik dan memberi manfaat kepada orang sekeliling. Jika aku boleh mendidik anak-anak dengan baik, membentuk jiwa dan akhlak mereka seperti pewaris-pewaris Nabi, itu juga sudah cukup baik dan memberi manfaat kepada manusia lain. Tapi jauh dari sudut hati ini memohon semoga Allah pelihara hatiku dari sifat riak, takbur dan sangka diri ini "bajet bagus" Jauhkanlah itu.


No comments: