Wednesday, July 15, 2009

Pengurusan Kewangan Secara Islam

Salam sejahtera.
Best!, itulah ungkapan yg terkeluar dr mulut saya setelah membaca buku tulisan Pn Hajah Rohani Datuk Hj Mohd Shahir yang bertajuk "Ke mana wang anda?". Memang santai bahasa yang diguna dan membimbing. Banyak perkara tentang kewangan yang disentuh seperti perancangan kewangan mengikut umur, pengurusan hutang, penyediaan perlindungan takaful dan peluang menambah pendapatan melalui perniagaan. Perkara yang paling utama bagi saya yang diperolehi dari pembacaan buku ini ialah pentingnya perlindungan takaful untuk keluarga dan perbezaan antara takaful dengan perlindunan insurans konvensianal yang ada di pasaran sekarang ini. Ia benar-benar mengajak saya untuk merubah persepsi saya sebelum ini terhadap takaful dan kepentingan perlindungan untuk keluarga walaupun saya sudah mempunyai Prubsn takaful dan etiqa takaful. Saya akui, saya lansung tidak ambil peduli dengan polisi yang diberikan. Hanya tahu bila terpaksa dimasukkan ke hospital disebabkan penyakit tertentu barulah bertanya samada boleh claim atau tidak. Selebihnya diserah bulat-bulat pada ejen insurans saya.

Beberapa fakta penting yang saya perolehi/ pinjam dari buku " Ke mana wang anda?"

1. Takaful menggunakan konsep tolong-menolong.
Maknanya kita semua mencarum dalam satu tabung tabaruq. Tabaruq adala tabung yang digunaka untuk membantu pencarum yang mengalami musibah.

2. Bagaimana jumlah perlindungan takaful dikira.
Contoh gaji bulanan suami = RM3000
saraan setahun= RM 3ooo x 12 bulan = RM36000
hak isteri (1/8 mengikut sistem faraid) jadi jumlah keseluruhan 8 x RM36000 = RM 300000
Jadi jumlah perlindungan yang perlu diambil ialah RM300000.

3. Takaful dan pelaburan adalah sama penting.
Takaful adalah perlindungan kewangan sekiranya berlaku musibah. Manakala pelaburan adalah "wealth accumulation" atau penambahan harta.

4. Menulis wasiat. ( yang ini saya belum buat lagi...tapi ini pencetus idea untuk saya memikirkannya)
pinjam dari tulisan beliau, rupanya menulis wasiat merupakan tuntutan agama. Rasulullah SAW bersabda: " Seorang muslim yang mempunyai sesuatu yang boleh diwasiatkan tidak sepatutnya tidur selama dua malam berturut-turut melainkan dia menulis wasiat di sisinya." ( Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Abdullah bin Umar)

5. Membuat perlindungan dan pelaburan daripada wang pinjaman pengajian tinggi.
Adus! saya tertegun membaca fakta /idea ini. Sebab kalau cetusan idea ini saya perolehi semasa saya belajar dulu pasti saya sudah hampir lengkap perlindungan kewangan dan simpanan dari hasil pelaburan. Saya dulu masa belajar dapat biasiswa. Duit lebih biasiswa setiap bulan saya tak pandai boros. Jadi saya beri pada arwah emak untuk belanja dan tak tahu duit tu digunakan macammana. Masa tu tiada inisiatif untuk menabung pun.

Contoh dalam bentuk kiraan yang saya ambil dari buku beliau saya tunjukkan dibawah:

Bagi perlindungan takaful; langgan produk takaful 'saving plan' yang bernilai RM934 setahun iaitu RM62.69 sebulan selama 25 tahun bagi perlindungan RM100,000. Sampai tempoh matang boleh dapat RM33,661.89. Masa tu kalau adik-adik yang baru masuk pengajian tinggi purata umur 18 tahun. jadi umur 45 tahun dah dapat RM33,661.89. itu kalau panjang umur. Kalau berlaku kematian dapat RM100,000 untuk keluarga. Dapat juga balas jasa mereka.

Bagi pelaburan pula; labur paling minima RM100 sebulan selama 3 tahun di saham amanah yang mempunyai pulangan 10% setahun. Jadi tabungan terkumpul anda akan bernilai RM4184.02. Banyak tu... Selepas 3 tahun sudah tentu belum adik-adik atau anak-anak kita baru nak masuk era mencari pekerjaan. Berbaloi memang berbaloi!

Terdapat banyak lagi idea-idea yang dicadangkan termasuk ilmu kewangan untuk anak-anak. Jadi saya sangat mengesyorkan untuk sesiapa yang masih tercari-cari pengetahuan tentang pengurusan kewangan secara islam bolehlah membaca buku tulisan Puan Hajah Rohani tersebut.

No comments: