Wednesday, September 10, 2008

Resepi Air Tangan Ummi

Resepi untuk berbuka.

“Ummi, nanti petang ni kita makan meehoon goring ye”. Pesan Agil kepada isterinya.
“ Kita buat spageti lah nak tak?”. Laung Ummi dari bilik.
“ Ummi tahu ke” sindir Agil pada isterinya semula.
“ Nanti Ummi tengok resepi. Bukan susah sangat.” Sinis senyuman terukir di bibir Ummi.

Pikir punya piker.Apa nak dimasak petang ini. Nak buat spaghetti.Takut jugak kalau tak jadi nanti. Apa kata kita fikir dulu resepi yang agak-agak anak-anak pun suka nak makan.

Cuba ini dulu:

Mee Yong Tau Foo

Kuah sup rencai:
Kisar udang dan daging sampai halus. Masukkan ke dalam periuk yang berisi air.
Masukkan telur putih sambil mengacaunya supaya ia pecah.

Hidangan yang direbus:
Bebola ikan, daging, ketam, bendeh, kangkung. kobis bunga, udang, telur punyuh

Sambal cili:
Tumbuk cili hidup bersama udang kering dan ikan bilis yang telah digoreng sampai hancur. (Boleh dikisar juga).

Sambal kicap:
Potong dadu bawang merah dan tomato. Campurkan dengan kicap masin dan manis.

Selamat mencuba!

No comments: