Monday, June 6, 2016

Homeschooling

Kebelakangan ini saya menjadi keliru dengan sistem pembelajaran anak-anak . Apabila melihat kejayaan kakak ipar saya yang dapat mendidik anak-anak mereka untuk mempunyai 'focus interest' masing-masing, hati saya merasakan saya perlu membantu anak-anak dalam pendidikan yang lebih flexible dan mengikut citarasa mereka serta tiada unsur paksaan. Jadi saya banyak meninjau ke blog-blog yang ada mengamalkan sistem pembelajaran di rumah atau 'homeschooling'. Salah satu contoh adalah blog hafidzyoungscientist.blogspot.com dan mamahomeschool.blogspot.com. Kedua-dua blog ini banyak menunjukkan cara pendekatan mereka dalam melaksanakan homeschooling. Terdapat 3 jenis cara melaksanakan sistem homeschooling ini:

1. Structured- sistem pembelajaran yang berkonsepkan sistem yang digunapakai di sekolah kerajaan.

2. Unshooling- sistem pembelajaran bebas dan natural

3. Electic learning- gabungan kedua-duanya.

Bagi keluarga hafidz, mereka cenderung kepada sistem electic, begitu juga saya. Apabila membaca target asas yang mereka gariskan, saya juga mempunyai keinginan yang sama, saya ingin melihat anak-anak tahu, sedar dan sentiasa memenuhi masa mereka dengan aktiviti berkualiti terutama membaca pelbagai genre buku secara spontan tanpa disuruh, ianya lahir dari sikap ingin tahu dan mendapatkan sebanyak ilmu mengikut kesukaan diri mereka.

Oleh itu apa yang ada dalam perancangan saya, anak-anak saya masih bersekolah mengikut sistem sekolah seperti biasa, jadi saya akan membantu dan mendidik pelajaran teras iaitu;

1) Agama
2) Hafazan al-quran
3) Sains
4) Math
5) Bahasa- Melayu, Arab dan English
6) Geografi
7) Sejarah

Saya menambah beberapa subjek yang lebih praktikal untuk kehidupan seterusnya iaitu;

1) Kemahiran sara diri
2) Astronomi
3) Berkebun
4) Perubatan/Petua

No comments: